Határtalanul iskola

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázatot hirdet a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére.

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása.

 

 

Tanulmányi kirándulás tervezete

Iskolánk ebben a tanévben is támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő intézménytől egy erdélyi tanulmányi kirándulás megszervezésére.

A tanulmányi kirándulás mottója:

„ Az ember a szíve mélyén örökké odavaló, ahol született”

A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása.

Pályázati azonosító: HAT-16-01-0084

Támogatási összeg: 1.347.000 Ft

A támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A kiránduláson részt vevők száma: 38 diák (7. évfolyam) + 4 kísérő tanár

 

 

TERVEZETT IDŐPONTOK

1. Fakultatívan választott előkészítő tevékenység: 2017. április 17.

2. Határtalanul! előkészítő óra: 2017. április 26- május 10.

3. Tanulmányi kirándulás: 2017. május 10 - 13.

4. HATÁRTALANUL! értékelő óra: 2017. május 25.

5. Fakultatívan vállalt témanap: 2017. június 2.

MEGVALÓSÍTÁS

Kirándulás:

Első nap

Második nap

Harmadik nap

 

 


(a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola 7. évfolyamának tanulmányi kirándulása) 

2016. május 21-24. között a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói a "HATÁRTALANUL!" pályázat keretében egy 4 napos tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdélyben.

A kirándulást fakultatív előkészítő órák előzték meg. Az ezt követő előkészítő órán a kísérő pedagógusok előadásokat tartottak a trianoni békeszerződésről, az erdélyi magyarság történetéről. A tanulók ismereteket szerezhettek az Erdélyben élő lakosság etnikai összetételéről, Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, a határok áthelyezésének történelmi okairól.

 

Első nap

Reggel 6 órakor Borsodszentgyörgyről, majd a csoport másik felével Balatonból 6:45-kor indultunk. Határátlépés Ártándnál történt. Ezt követően Nagyvárad felé vettük utunkat, ahol először a Szent László Bazilika barokk jellegzetességeit néztük meg. Többek között megcsodáltuk a 2000 sípú orgonát, Munkácsy Mihály által faragott gyóntatószékeket, Pázmány Péter mellszobrát. Megtudtuk, hogy május 14-én, vasárnap nagy ünnepe lesz a templomnak, mert Győrből ide hozzák Szent László hermáját. A Püspöki palota és a kanonok sor épületeit kívülről tekintettük meg.

Délután elsőként a Sas-palotába látogattunk el, melyen keresztül a Főtérre érkeztünk. Az impozáns, kupolás épület a Neumann családnak állít méltó emléket. Szemben a Városháza, a Görög Katolikus Püspökség, a Szent László templom és a Holdas templom épületeit néztük meg. Séta közben elhaladtunk Nagyvárad egyik zsinagógája mellett. Kicsit elidőztünk a városi színház épülete előtt, amely Szigligeti Ede nevét viseli. A gyerekek csodálkozva vizsgálták a színház előtt álló két szobrot, a komédia és tragédia megjelenítőit. Ezt követően a Holnap irodalmi társaság szoborcsoportja mellett idéztük fel Ady Endre Nagyváradhoz kötődő munkásságát és Lédához fűződő szerelmét. A Garasos hídon sétáltunk át a Körös folyó felett.

Késő délután Nagyszalonta felé vettük utunkat. A múzeumnál az igazgató úr rögtönzött irodalomórájával nyűgözte le csoportunk minden résztvevőjét, bevonva a gyermekeket is előadásába. Megtekinthettük Arany László hagyatékát az egyes szinteken, köztük a nagy költő akadémiai dolgozó szobájának bútorait. Megtudtuk, hogy Áder János köztársasági elnök nemrégiben idelátogatott és egy teljes körű felújítás hírét hozta a városnak, az Arany-év tiszteletére. Innen érkeztünk meg szállásunkra, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Béke Királynője Gyermekvédelmi Központba. Itt elfoglaltuk szobáinkat, megvacsoráztunk és kicsit megismerkedtünk vendéglátóinkkal, akik nagyon szívélyesen fogadtak. Átadtuk ajándékainkat, bemutattuk iskolánkat.

 

Második nap

 Reggel hétkor kicsit fáradtan bepakoltuk csomagjainkat a buszba, majd elfogyasztottuk a reggelinket. Első úticélunk Nagyszalontán Arany János szülőhelye volt. Itt elszavaltuk a Toldi Előhangját és A fülemile című Arany-műveket. Az épület elején emlékkoszorút helyeztünk el. Következő állomás Arad belvárosa volt: Városháza épülete, annak festett ablakai, Neumann-palota, Minorita templom, benne Munkácsy Mihály által faragott gyóntatófülke.

Következő úticélunk Aradon, a Szabadságszobor volt, ahol emlékszalagot helyeztünk el. Ezután a 13 aradi vértanú kivégzésének helyét tekintettük meg. Emlékük előtt koszorúval tisztelegtünk. Busszal Máriaradna felé vettük utunkat. A barokk stílusú kegytemplomban a különböző miséző oltárokat csodáltuk meg. A délután további részében Lippára mentünk a várromhoz. A sok buszozás után kellemesen elfáradtunk, amíg a meredek kaptatón kiértünk. Lehetőségünk adódott a várromot körbejárni és kilátásban gyönyörködni.

 Déva várához érkezve felfelé vezető utat a telekabinnal tettük meg. Felérve Kőmíves Kelemen balladáját elevenítettük fel. Az ódon falak között sétálva gyönyörködtünk a látképben, köztük a havas hegycsúcsokban. Algyógyra érve a helyi Keresztény Ifjúsági Központban elfogyasztottuk finom vacsoránkat. Vacsora után a gyerekek elkészítették a napi beszámolójukat, rajzokat, kitöltötték a feladatlapot.

  

Harmadik nap

Kiadós és finom reggelink elfogyasztása után utunkat Vajdahunyad felé vettük, és megnéztük a gótikus stílusú várat. Tárlatvezetés helyett a gyerekek csoportban fedezték fel az épület különböző részeit és közben feladatokat oldottak meg. A vártúrát még izgalmasabbá tette, hogy jelenleg Warner Brothers Filmstúdió filmet forgatott a helyszínen. A gyerekek kíváncsian vették szemügyre a forgatás különböző kellékeit. Lehetőségünk volt megcsodálni az erre a célra berendezett "étkezőt". Majd a következő állomásunk Csernakeresztúr volt, ahol a bukovinai székelyek tájházát mutatták be. Lehetőségünk adódott a helyi kézműves termékek kóstolására és vásárlására.

Tovább utaztunk Déva felé, a Szent Ferenc Alapítvány épületében átadtuk ajándékainkat. Nagy meglepetésünkre egy Amerikából itt szolgáló önkéntes mutatta be az alapítvány és a gyerekek mindennapi életét. Az is kiderült, hogy kötődése van Egerhez édesanyja révén. Következő úticélunk Marosillye. Itt megtekintettük a Vörös bástyát, Bethlen Gábor szülőhelyét. A gyerekek feladatlapot oldottak meg az elhangzott előadás alapján és négy diákunk korhű kosztümöt is ölthetett. Az épület homlokzatán emlékszalagot helyeztünk el. Majd rövid kisfilm mutatta be a felújítás körülményeit.

Ismét visszatértünk Dévára, ahol előbb megtekintettük a Magna Curiát, majd a parkon keresztül eljutottunk a központba. A Megyeszékház épületét is megcsodáltuk és kellemes sétát tettünk a nagy szökőkútig. Itt megpihentünk egy kicsit és a gyerekek fagylaltoztak. Ezután visszatértünk a szállásra. Fejedelmi vacsora után egyéni és csoportos Ki Mit Tud? produkciókkal szórakoztatták egymást a gyerekek. A zsűri nem tudott különbséget tenni a színvonalas előadások között, ezért csak első helyezést hirdettünk. Az estet egy közös énekkel zártuk.

 

Negyedik nap

 A reggeli után bepakoltuk csomagjainkat és elköszöntünk vendéglátóinktól, akik a két nálunk töltött nap során igyekeztek mindenben a kedvünkben járni.  Átvettük az ebédcsomagokat és elindultunk Gyulafehérvárra. Előbb a felújított várfalakat csodálhattuk meg, majd az ortodox katedrális épületét jártuk körbe, illetve hallhattuk egy részét a benn folyó liturgiának. Innen a kőtárhoz vezetett utunk, majd Mihai Vazeilau havasalföldi vajda szobrát néztük meg, illetve átmentünk a Károly kapu alatt. Aztán a székesegyház román és gótikus stílusban épült épületét láttuk, benne A Hunyadiak szarkofágjaival.

 A városba bemenet messziről megcsodáltuk a Tordai hasadékot és megismerkedtünk keletkezésének legendájával. Ezt követően a Sóbányához indultunk. Először körbejártuk a bányát az idegenvezetővel és kipróbáltuk a visszhangot. Aztán gyönyörködtünk a bányában az óriáskerék tetejéről, lesétáltunk a csónakázótóhoz és közben élveztük a barlang sós levegőjének jótékony hatását. Miután kijöttünk a bányából elfogyasztottuk a kapott hideg ebédünket és útnak indultunk a magyar határ felé.

 Tordát elhagyva ismét megcsodáltuk a hasadékot a buszról. Hosszabb utazás következett a Király-hágó felé, így a buszon volt időnk kicsit pihenni.